Gorgonzola, znana też jako lazur, jest jednym z najbardziej popularnych gatunków sera na świecie. Na czym polega jego fenomen? Jakie czynniki sprawiły, że ten gatunek sera zdobył uznanie w tak wielu rejonach świata?
Pochodzący z odległej Lombardii ser gorgonzola wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Ostro-słodki smak, kremowa konsystencja oraz charakterystyczne plamki o niebieskiej barwie – oto cechy, dzięki którym lazur wyróżnia się na sklepowych półkach.
Ser ten powstaje w dość ciekawy sposób, przy czym niezwykle intrygujący jest czas jego dojrzewania. By ser nadawał się do spożycia, by zyskał swą konsystencję oraz smak, umieszczany jest na dłuższy czas w jaskiniach – ciemnych i chłodnych wnękach, których na terenie Lombardii nie brakuje. Z tej włoskiej krainy gorgonzola trafia na stoły wielu mieszkańców Europy. W jaki sposób każdy z nas może wykorzystać ten wyjątkowy gatunek sera w swej kuchni? Możliwości jest wiele, przy czym największym uznaniem cieszą się przepisy na pizzę oraz na zapiekanki, wzbogacone takim właśnie dodatkiem. Ser lazur może się też okazać rewelacyjnym dodatkiem do sosów, nie brak też osób, które sięgają po ten ser jako samodzielną przekąskę. W takim wydaniu lazur świetnie sprawdza się w towarzystwie takich dodatków, jak soczysta brzoskwinia lub dojrzała gruszka.